تلویزیون دیجیتال چیست؟
در تلویزیون دیجیتال، تصاویر تلویزیونی به شکل بیت های داده ( صفر و یک مثل کامپیوتر) در آمده و از طریق تجهیزات(فرستنده) دیجیتال ارسال می گردد. برای اینکه این تصاویر به شکل قابل نمایش روی تلویزیون منازل شما دربیاید، لازم است یک دستگاه مبدل نظیر رسیور ماهواره در کنار تلویزیون اضافه شود تا سیگنالهای دیجیتال را دریافت کرده و آنها را به دستگاه تلویزیون منتقل نماید. اصطلاحا به این دستگاه، گیرنده سیگنال دیجیتال، مبدل یا ست تاپ باکس گفته می شود.
در سیستم دیجیتال، علاوه بر اینکه کیفیت صدا و تصویر از سیستم آنالوگ بهتر می شود، صداوسیما نیز قادر خواهد بود تعداد شبکه های بیشتری در اختیار بینندگان قرار دهد.
چگونه می توانم تلویزیون دیجیتال دریافت کنم؟
دریافت دیجیتال بسیارساده است، شما می توانید با وصل کردن یک مبدل دیجیتال یا ست تاپ باکس به تلویزیون به سادگی از دریافت دیجیتال بهره برید؛ بعبارتی دیگر درصورتی که آنتن موجود شما مناسب باشد، با اضافه شدن یک مبدل می توان گفت تجهیزات لازم برای دریافت دیجیتال را دارید. شکل زیر، نمایی از تجهیزات لازم برای دریافت دیجیتال است.
ست تاپ باکس یا مبدل چیست و چگونه کار می کند؟
ست تاپ باکس یا مبدل، دستگاهی است که سیگنال ارسال شده از سیستم دیجیتال را به فرمت قابل نمایش روی تلویزیون تبدیل می نماید. بر خلاف سیستم آنالوگ که بدون نیاز به دستگاه مبدل، می توان شبکه ها را مشاهده کرد، در سیستم دیجیتال وجود چنین مبدلی ، ضروری است. حال اگر این مبدل در قالب یک دستگاه مثل رسیور ماهواره باشد، به آن اصطلاحا ست تاپ باکس گفته می شود در غیر اینصورت، سازندگان تلویزیون می توانند چنین مبدلی را داخل تلویزیون تعبیه کنند. قابل ذکر است که نوع دوم متناسب با سیستم ایران هنوز داخل بازار وجود ندارد. شکل زیر نمایی از مبدل تلویزیون دیجیتال را نشان می دهد
آیا پخش تلویزیونی ما در ایران آنالوگ است یا دیجیتال؟
آنالوگ، اما در آینده پخش دیجیتال در کشور آغاز خواهد شد و در آن زمان امکان دریافت تلویزیون دیجیتال فراهم می شود.
آیا تلویزیونهای عرضه شده در بازار واقعا دیجیتال است؟
خیر- تلویزیونهایی که بدون مبدل قادر به دریافت دیجیتال باشند، باید دارای یک تیونر داخلی متناسب با سیستم دیجیتال ایران باشند. در حال حاضر چنین تلویزیون هایی وجود ندارد و برای دریافت تلویزیون دیجیتال لازمست که ست تاپ باکس داشته باشیم.
در حال حاضر با سیستم دیجیتال چه شبکه هایی در تهران دریافت می شود؟
16 شبکه شامل یک تا پنج، خبر، آموزش، قرآن، العالم، الکوثر، PressTV و ...
در حال حاضر با سیستم آنالوگ چه شبکه هایی در تهران دریافت می شود؟
8 شبکه به نامهای شبکه های یک تا پنج، خبر، آموزش، قرآن
چگونه می توانم بطور همزمان تلویزیون آنالوگ و دیجیتال را دریافت کنم؟
اگر مبدل شما خروجی آنتن دارد (Antenna RF OUT)، در اینصورت مطابق شکل زیر، بعد از اتصال کابل کواکسیال از آنتن به ست تاپ باکس، این خروجی را به ورودی RF تلویزیون وصل کنید و خروجی A/V ست تاپ باکس را به ورودی A/V تلویزیون متصل نمایید
یک سوال مهم برای تصمیم گیریهای مهمتر بعدی: چه شرکتهایی توان ساخت فرستنده دیجیتال را دارند؟ اگر جواب مثبت است با چه توان و با چه کیفیتی؟
شرکت رستافن با استفاده از تجربیات دکتر دزفولی و مهندس فخرایی تا کنون توان ساخت فرستنده دیجیتال کامل از جمله MODOLATOR و PRECORRECTIONو UPCONVERTER و امپلی فایر W(RMS) 10را پیدا کرده است یعنی به طور کامل به تکنولوژی ساخت فرستنده دیجیتال در توانهای پایین دست پیدا کرده است و برای رسیدن به توانهای بالاتر نیز مشکل ندارد شرکت مبین سامان با مد یریت مهندس رضایی با کمک اکسایتر فرستنده تلویزیون دیجیتال شرکت رسانا افزار شریف و امپلی فایر خودش می تواند تا توان (RMS) 20Wرا برسد این شرکت هم اکنون یک فرستنده دیجیتال 10W را از شرکت ITELCOخریداری کرده و روی ENG (که عملکردش کاملا شبیه فرستنده تلویزیون دیجیتال بوده اما در باند و توانی متفاوت از باند تلویزیونی) نیز فعالیت دارد شرکت میکرو موج با استفاده از تجربیات دکتر تبیانی و مهندس اذری با داشتن سابقه قابل قبول در فرستنده انالوگ و خط تولید مجهز با کمک رسانا افزار شریف می تواند به فرستنده های با توان بالا هم برسداین شرکت هم اکنون هم فرستنده های انالوگ را با قطعات LDMOSمی زند شرکت فراافرند که از تجربیات مهندس احمدی علی ابادی و مهندس مسعودیان بهره می برد خود نماینده ROHDE&SHWARTS بوده و در کار کمباین کردن ماژولهای LDMOS و کار روی کمباینرها تبحر خاصی دارد شرکت بسامدازما که یک شرکت RFکار بوده با مدیریت مهندس خلیلی عراقی و با مدیریت پروژه دکتر به نیا هم اکنون روی امپلی فایر فرستنده دیجیتال با توان 100W ( RMS) کار می کند و تا کنون به نتایج خوبی رسیده است ولی روی اکسایتر فرستنده تلویزیون دیجیتال سر مایه گذاری نکرده است و قرار است اکسایتر فرستنده را از شرکتهای دیگر تهیه نماید
شرکت رسانا افزار شریف ساخت اکسایتر فرستنده تلویزیون دیجیتال را با مو فقیت به انجام رسانیده است. و تامین کننده اکسایتر شرکتهای دیگر است. این شرکت هم اکنون روی REMUXسرمایه گذاری کرده و موفقیت خوبی را کسب نموده است
شرکت بسامد نگار با کمی حمایت و نگاه ویژه می تواند به یک مینیمم سیستم اکسایتر فرستنده تلویزیون دیجیتال دست پیدا کند شرکت سیما رسانا نمایندگی انتن کاتراین و شرکت TECOTELECOM را دارد این شرکت میتواند رشد داده شود هر چند به علت عدم حمایت صدا و سیما به سمت نگهداریBTSشرکت مخابرات سوق داده شده است ولی با تزریق نیرو های جوان،از تجربه و اعتبار مهندس امجدی می توان در زمینه مونتاژ فرستنده های دیجیتال استفاده نمود
تکتا: این شرکت در زمینه فرستنده های انالوگ فعالیت قابل توجهی دارد
با یک نگاه کلی می توان در یافت که با کمی برنامه ریزی دقیق و حمایت از صنایع داخلی و پشتیبانی از شرکتهایی که در این زمینه دارای سابقه مناسبی دارند میتوان در زمینه تامین فرستنده های دیجیتال ، خدمات پس از فروش و تعمیرات و تامین قطعات یدکی ،از این شرکتها استفاده شایانی نمود.
آیا برای دریافت تلویزیون دیجیتال به یک آنتن جدید احتیاج داریم؟
لزوما خیر، در برخی موارد در صورتی که سیگنال دریافتی توسط آنتن موجود ضعیف باشد و این موضوع مربوط به آنتن باشد، نیاز به تعویض آنتن نیز خواهد شد. دلیل این مساله آنست که در آنالوگ هر چه شدت سیگنال پایین بیاید تصویر با نویز بیشتری نمایش داده می شود (که به صورت برفک در تصویر دیده می شود). اما در دیجیتال اگر شدت سیگنال از حد خاصی پایین تر بیاید هیچ تصویری قابل دریافت نخواهد بود. لذا در صورتی که سیستم آنتن منزل به هر دلیل دارای مشکل باشد، نیاز به تعویض خواهد داشت.
آیا برای استفاده از تلویزیون دیجیتال نیاز خواهد شد یک تلویزیون جدید تهیه شود؟
لزوما خیر – برای دریافت دیجیتال نیاز به گیرندگی دیجیتال هست که این مساله از دو طریق می تواند تامین شود: یکی آنکه گیرنده ای مشابه رسیور ماهواره تهیه شود و به تلویزیون وصل شود و روش دیگر آنست که اگر قصد خرید تلویزیون را داریم، تلویزیونی بخریم که درون خود گیرنده دیجیتال داشته باشد. برخی از تلویزیونها این ویژگی را دارند که هم اکنون در بازار موجود نیستند و این مساله به سیاستهای کشوری بستگی دارد که در زمان پخش دیجیتال، تلویزیونهایی با این ویژگی وارد بازار شود.
آیا یک گیرنده دیجیتال برای استفاده به همراه چند گیرنده تلویزیون کافیست؟
خیر – هر دستگاه تلویزیون به یک گیرنده دیجیتال نیاز دارد. البته از نظر فنی امکان دارد که در گیرنده دیجیتال امکان سیگنال رسانی به چند دستگاه تلویزیون تعبیه گردد ولی دستگاه های موجود در بازار معمولا اینگونه نیستند.
اولویت برنامه سازمان در خصوص افزایش مناطق تحت پوشش در سالهای آینده به چه شکل است؟
در صورت تامین بودجه لازم ابتدا مراکز استانها و سپس بقیه نقاط کشور تحت پوشش تلویزیون دیجیتال قرار خواهند گرفت.
معرفی تلویزیون دیجیتال و مزایای آن
در تلویزیون دیجیتال، تصاویر تلویزیونی به شکل بیت های داده (صفر و یک مثل کامپیوتر) در آمده و از طریق تجهیزات (فرستنده) دیجیتال ارسال می گردد. برای اینکه این تصاویر به شکل قابل نمایش روی تلویزیون منازل شما دربیاید، لازم است یک دستگاه مبدل نظیر رسیور ماهواره در کنار تلویزیون اضافه شود تا سیگنالهای دیجیتال را دریافت کرده و آنها را به دستگاه تلویزیون منتقل نمایداصطلاحا به این دستگاه، گیرنده سیگنال دیجیتال، مبدل یا ست تاپ باکس (Set Top Box) گفته می شود.
در سیستم دیجیتال، علاوه بر اینکه کیفیت صدا و تصویر از سیستم آنالوگ بهتر می شود، صدا و سیما نیز قادر خواهد بود تعداد شبکه های بیشتری در اختیار بینندگان قرار دهد.
چگونه می توان تلویزیون دیجیتال دریافت کرد؟
دریافت دیجیتال بسیارساده است، شما می توانید با وصل کردن یک مبدل دیجیتال یا ست تاپ باکس به تلویزیون به سادگی از دریافت دیجیتال بهره برید؛ بعبارتی دیگر درصورتی که آنتن موجود شما مناسب باشد، با اضافه شدن یک مبدل بین آنتن و تلویزیون می توان گفت تجهیزات لازم برای دریافت دیجیتال را دارید.
تفاوت پخش زمینی آنالوگ و دیجیتال
امکان در اختیار داشتن شبکه های بیشتر و در نتیجه انتخاب بیشتر برای مخاطب در سیستم دیجیتال
-کیفیت بهتر صدا و تصویر در دیجیتال
-در آنالوگ در صورت دریافت نامناسب تصویر برفکی می شود اما در دیجیتال، تصویر برفکی نداریم یا تصویر اصلا دیده نمی شود یا با کیفیت خوب دیده می شود.
-امکان داشتن راهنمای الکترونیکی برنامه ها در سیستم دیجیتال
-امکان ضبط برنامه ها بصورت خودکار از روی فهرست برنامه ها در سیستم دیجیتال در صورت داشتن تجهیزات لازم
-نیاز به ست تاپ باکس برای دریافت تلویزیون دیجیتال
-فراهم نمودن امکانات بیشتر برای ناشنوایان و نابینایان